» » Лауринова кислота: властивості, одержання і застосування

Лауринова кислота: властивості, одержання і застосування

Одним з необхідних сполук для людського організму є лауринова кислота. Її користь колосальна, а шкода обумовлений надмірним споживанням. Крім того, вона знаходить широке застосування у виробництві косметичних засобів та лікарських препаратів.
Лауринова кислота: властивості, одержання і застосування

Поняття

Лауринова кислота є карбонової. Вона має й іншу назву – додекановая. Являє собою порошок білого кольору зі слабким, але неприємним масляним запахом. Структурна формула лауринової кислоти – С12Н24О2.

Властивості

Дане органічне з'єднання при нормальній температурі має порошкоподібний стан. Найдрібніші кристали починають плавитися вже при температурі 44 °С. Кипіння вони досягають при позначці 299 °С. Специфічний запах швидко вивітрюється за рахунок летючості, з-за чого він не створює серйозну перешкоду виробничим процесам. Головними властивостями лауринової кислоти вважаються її протимікробні та антибактеріальні дії. Вони й обумовлюють її широке застосування в медицині і космецевтики.

Лауринова кислота: властивості, одержання і застосування

Де міститься?

Лауринова кислота входить до складу багатьох рослинних олій:
  • Бабасу. Його отримують з рослини, що виростає в Бразилії.
  • Пальмоядрова олія. Це тропічний продукт, що міститься в горіхах африканської пальми. Присутній у складі маргарину, морозива, магазинних тортів тощо
  • Масло сливових кісточок. Його отримують методом холодного пресування фруктових ядер. Має виражений запах мигдалю.
  • Масло пальми тукума. Міститься в плодах південноамериканського дерева, що досягає 15 м у висоту. За органолептичними властивостями нагадує абрикосове масло.
  • Кокосове масло. Його отримують методом холодного пресування висушеного ендосперму горіха.
  • Масло пальми мурумуру. Добувається з плодів рослини, яке називається астрокариум.
  • Масло укууба. Має виражений деревний аромат, неїстівне.
  • Масло ківі. Його джерелом є насіння фрукта, спосіб отримання – холодне пресування.
  • Масло пасифлори. Виробляється з насіння маракуї.
  • Найбільший відсоток вмісту лауринової кислоти в складі мають масла: пальмоядрова, бабасу, кокосове.

    Крім того, вона виявлена в жіночому грудному молоці.
    Лауринова кислота: властивості, одержання і застосування

    Отримання

    З рослинних олій з'єднання виділяють в процесі різних хімічних реакцій. Основним методом отримання лауринової та інших граничних карбонових кислот є нагрівання. У фарфорову ємність наливають рослинне масло, змішане з реактивами. Її поміщають на водяну баню. Під впливом високих температур у ємності утворюється шар, що містить кислоти. Його знімають за допомогою ділильної лійки, після чого він підлягає поділу на складові. У посуді залишається фракція, що містить гліцерин. Окрім даного способу, на практиці застосовуються такі технології виділення кислот рослинних олій:
  • омилення лугами;
  • гидролитическое розщеплення;
  • метод Твитчела, заснований на використанні каталізатора.
  • Вибір методики обумовлений видом олії – деякі з них вимагають більш ретельної обробки.

    Корисні властивості

    Лауринова кислота, що міститься в грудному молоці, легко засвоюється організмом новонародженої дитини і сприяє її правильному росту і розвитку. Крім того, вона не викликає побічної ефекту у вигляді алергічних висипань. Для дорослих ця жирна кислота також вкрай корисна. Якщо в раціоні замінити звичне масло, наприклад, на кокосове, значно покращиться робота більшості органів і систем. Лауринова кислота володіє наступними корисними властивостями:
  • активізує захисні сили організму, нейтралізуючи дію потрапляють в нього різних патогенних мікроорганізмів;
  • надає згубну дію на мікроби, віруси і гриби;
  • підтримує стан головного мозку при хворобі Альцгеймера та епілепсії;
  • сприяє зниженню рівня «поганого» холестерину, що осідає на стінках кровоносних судин;
  • прискорює обмін речовин, за рахунок чого енергетичні витрати організму істотно підвищуються;
  • покращує роботу серцево-судинної системи;
  • надає лікувальну дію при цукровому діабеті;
  • сприяє зниженню апетиту;
  • є потужним антиоксидантом – борючись з вільними радикалами, вона зменшує ймовірність появи онкологічних захворювань;
  • є ефективним засобом, що рятує від акне;
  • при зовнішньому застосуванні чинить помітний ефект ліфтингу і омолодження шкіри.
  • Завдяки вмісту среднецепочечных тригліцеридів, лауринова кислота, що входить до складу рослинних олій, допомагає в боротьбі з надлишковою вагою. З'єднання з травної системи відправляється відразу в печінку, де перетворюється в енергію.
    Лауринова кислота: властивості, одержання і застосування

    Шкода

    Для зміцнення здоров'я досить споживання лише невеликої кількості рослинного масла, що містить корисне з'єднання. Але якщо раціон харчування не передбачає прийомів їжі, яких переважаючими речовинами є вуглеводи, надлишок лауринової кислоти не страшний. Навпаки, вона сприяє підвищенню в крові рівня «хорошого» холестерину, який є життєво необхідним організму.
    Одночасне вживання великої кількості вуглеводів і лауринової кислоти перетворює останню в з'єднання, здатне завдати шкоди організму.

    Застосування в косметології

    Гладка, сяюча, здорова шкіра особи без ознак старіння – ідеал, якого прагнуть досягти багато. Застосування лауринової кислоти в косметології повністю виправдана – вона допомагає значно поліпшити зовнішній вигляд і усунути зморшки. Як правило, вона використовується для виробництва кремів. Ще один «побічний ефект від використання засобів, що містять цю кислоту, ефективний захист від несприятливих умов навколишнього середовища (ультрафіолету, вітру, низьких температур). Новоутворена тонка плівка невидима і дозволяє шкірі дихати.

    Косметичні засоби, до складу яких входить лауринова кислота, чудово розподіляються і швидко вбираються, не провокуючи появу жирного блиску. Поширеною помилкою вважається використання чистого кокосового масла для догляду за шкірою обличчя. У ньому також міститься міристинова кислота, яка забиває пори і сприяє появі прищів і чорних крапок. Для інших частин тіла і волосся кокосове масло безцінне. В даний час проводяться клінічні випробування крему з лауринової кислоти, одержаної з грудного молока. Революційна ідея належить американським ученим. На їхню думку, нові косметичні засоби зможуть ефективно боротися з усіма проявами вугрової хвороби навіть в періоди гормональних сплесків у підлітків.
    Крім того, креми абсолютно гіпоалергенні, тому вони вигідно відрізняються від побратимів, що реалізовуються в даний час.
    Лауринова кислота: властивості, одержання і застосування

    Використання в медицині

    Великою популярністю користується біологічно активна добавка «Монолаурин», в якій міститься синтезована в лабораторних умовах лауринова кислота. Спектр дії засобу вражає: воно надає згубну дію на віруси, бактерії, паразити, мікроби і грибки. Прийом препарату не шкодить корисної мікрофлори людини. Він вибірково знищує патогенні мікроорганізми, після чого вони природним чином виходять з організму. Це головна перевага перед антибіотиками. Показаннями до прийому «Монолаурина» служать захворювання, пов'язані, в основному, з імунодефіцитом, у тому числі і ВІЛ. Крім того, препарат ефективний відносно таких вірусів:
  • герпесу;
  • цитомегаловірусу;
  • Епштейна-Барра;
  • грипу.
  • Крім вживання біологічно активних добавок, рекомендується включити в раціон кокосове масло – це найдоступніший джерело лауринової кислоти, що володіє цілющими властивостями. Недавні дослідження довели, що його вживання допоможе вирішити проблему артритів. Лікування суглобів лауринової кислотою досить ефективно: вона знижує ймовірність пошкодження хрящів, зменшує вираженість симптомів, зупиняє прогресування захворювання. Таким чином, заміна звичного рослинного або вершкового масла на кокосове послужить відмінною профілактикою артритів.
    Лауринова кислота: властивості, одержання і застосування

    Лауринова кислота в побуті та миловарінні

    Ця сполука є одним із основних компонентів:
  • твердого та рідкого мила;
  • гелів для душу;
  • пен для ванни;
  • шампунів, бальзамів;
  • миючих засобів.
  • Головне призначення кислоти в даній області – висока ступінь очищення від бруду та жиру і забезпечення рясного піноутворення. Без неї також не обходиться ні один чоловік, який захоплюється створенням ручного мила «з нуля». Додавання приблизно 6-7 % лауринової кислоти забезпечить йому твердість і чудове очищення від різного роду забруднень. У процесі виробництва утворюються солі, що зумовлено взаємодією з'єднання з лугом. Вони також надають милу різні властивості.
    Лауринова кислота: властивості, одержання і застосування

    На закінчення

    Лауринова кислота – це унікальне поєднання, що володіє воістину цілющими властивостями. Вона міститься, головним чином, тропічних олій рослинного походження. Користь і шкода лауринової кислоти зумовлені кількістю її вживання і якістю раціону. При дотриманні принципів правильного харчування вона позитивно впливає на роботу більшості органів і систем, підвищує опірність організму до патогенних мікроорганізмів. В даний час найдоступнішим джерелом лауринової кислоти є кокосове масло. Його вживання позитивно позначається на стані здоров'я і допомагає в боротьбі з надмірними жировими відкладеннями. Насичена кислота відразу перетворюється в енергію, не збільшуючи кількість зайвих кілограмів. Крім того, на фармакологічному ринку успішно реалізується біологічно активна добавка "Монолаурин", зміцнює здоров'я і надає потужну підтримку організму при наявних захворюваннях.
    2004