Рубрики

» » Олія звіробою: властивості і застосування

Олія звіробою: властивості і застосування

Коли мова заходить про корисні властивості олії звіробою, важливо знати, що існує два методи отримання даного засобу. У зв'язку з цим і його застосування буде різним. У статті надається інформація про те, як правильно користуватися натуральними ліками і яким способом його отримують.

Звіробій – ліки з широким спектром дії

Здавна звіробій вважався надійним помічником людини в боротьбі з різними захворюваннями. У багатьох трав'яних зборах він присутній у списку в обов'язковому порядку. В складі з іншими інгредієнтами спектр його дії на організм людини розширюється. Виходячи з цього, лікувальну траву застосовують у різних напрямках. Великим попитом у населення користуються ефірні олії, в їх числі і звіробійне.
Олія звіробою: властивості і застосування

Як отримують корисне масло

  • 1 спосіб. Концентрат олії отримують методом екстракції з застосуванням вуглекислого газу. Ефірне масло звіробою можна сміливо використовувати за призначенням, так як сировина для його виготовлення відповідає певним стандартам. Лікарську траву збирають далеко від підприємств і доріг, тому масло, придбане в аптеці або спеціалізованому магазині, не буде надавати небезпеки для організму. Процес отримання концентрату називають дистиляцією. Термін зберігання такого продукту – 1 рік.
  • 2 спосіб. Мацерація – це наполягання квітів звіробою в рослинних оліях. Базою може служити оливкова, лляна або мигдальне масло. У цьому випадку наявність корисних властивостей засобу буде залежати від взаємодії трави звіробою з речовинами, які містить базовий продукт. Наприклад, у процесі мацерирования із звіробою тільки в мигдальне масло надходять діючі речовини – гіперицину та гиперфорин.
  • На думку вчених гиперфорин ефективний у боротьбі з кишковою паличкою і золотистим стафілококом. Гіперицин надає активну дію при лікуванні вітиліго і псоріазу. За своїм корисним властивостям звіробійне масло, отримане таким шляхом, мало чим відрізняється від ефірного. Єдиний мінус – це термін його зберігання. Засіб необхідно використовувати протягом 2-3 місяців. При більш тривалому зберіганні масло втратить свої якості. На мацерате, придбаному в аптеці, зазначено в яких умовах потрібно зберігати ліки.

    Максимально звіробій розкриває свої корисні властивості в оливковій олії.
    Олія звіробою: властивості і застосування

    Зовнішні характеристики масла

    Якість звіробійного масла можна визначити за кольором і запахом. Засіб, отримане шляхом дистиляції, має червонуватий відтінок, а мацерат – коричневий колір. Завдяки наявності киперицина, масло звіробою отримує властиву йому забарвлення. Якісна масляниста рідина повинна бути достатньо прозорою. Примітно те, що екстракт масла має такий же запах, як у свіжої трави звіробою.

    Склад

    Як вже згадувалося, склад продукту змінюється в залежності від добавок або основи, на якій наполягав звіробій. Тому потрібно уважно ознайомитися з інструкцією по застосуванню олії звіробою. Можливо, в лікарському засобі міститься компонент, який може заподіяти шкоду. Варто серйозно ставиться до лікування даним препаратом і завжди радитися з лікарем.

    Основний хімічний склад: ефірна олія звіробою, токофероли, флавоноїди, азулен, макроелементи, дубильні речовини, каротин, нікотинова кислота, киперицин, мікроелементи, вітаміни А, С і Р.
    Олія звіробою: властивості і застосування

    Інструкція по застосуванню олії звіробою

    Екстракт звіробою на основі мигдальної олії є антисептичною, протизапальною і антибактеріальним засобом. Олія звіробою знімає набряклість, зміцнює судини і має розсмоктуючою дією. Свідчення. У медичній практиці масло звіробою застосовують при шкірних захворюваннях. До них відносяться: опіки, обмороження, нариви, інфекційні рани, фурункули, удари з крововиливами. Засіб надає відмінне регенеруючу дію на тканини і знижує ступінь утворення рубців.
    Ефірне засіб забезпечує належний догляд за зневодненою і жирною шкірою і робить позитивний вплив на гідроліпідний шар. У стоматології звіробійне масло використовують при лікуванні пародонтозу та стоматиту. Як зігріваючий засіб, продукт звіробою застосовують як растирки при проблемах з хребтом. Концентрат використовують в своїй практиці багато масажисти. Найчастіше засіб застосовується в комплексній терапії багатьох захворювань. Спосіб застосування. Всередину масло звіробою приймають по 15 крапель 3 рази на день, до їди. При шкірних проблемах, серветки, просочені олією звіробою, накладають на хворобливі ділянки і загортають на 15 хвилин. Запалення ясен лікується з допомогою аплікацій. Ватні тампони добре просочують олії і накладають на проблемні ділянки. Мікроклізми з звіробійним маслом допомагають при геморої. На 1 ст. л. кошти беруть 10 крапель ефірного масла кипариса. Якщо в столову ложку лікувального засобу додати 3 краплі ромашкового масла, то вийде ефективна суміш для закапування носа, по 3 краплі в кожну ніздрю. Протипоказання. Під час використання звіробійного олії шкіра стає чутливою до ультрафіолету. Тому після проведення лікувальних процедур потрібно уникати перебування на сонці, щоб не спровокувати опік.

    Олія звіробою: властивості і застосування

    Застосування в косметології

    Широке застосування масло звіробою в косметології знаходить з-за заспокійливого ефекту. Воно надає позитивний вплив на шкіру, яка схильна до почервоніння і алергічних реакцій. Масло істотно знімає роздратування і ліквідує висипання. Функції епідермісу засіб відновлює при регулярному його використанні. Так як олія звіробою має різний склад, то досвідчені косметологи вміло використовують ефірну засіб. У косметології масло застосовується як у чистому вигляді, так і в поєднанні з іншими маслами. Його додають в шампуні і бальзами.
    При самостійному використанні кошти потрібно звернути увагу на те, чи можна застосовувати в чистому вигляді масло звіробою. В інструкції виробника повинні міститися такі уточнення. Якщо дозволено застосовувати засіб не розбавляючи, то його можна використовувати замість звичайного крему або маски. У другому випадку звіробійне масло наносять товстим шаром на обличчя і тримають 30 хвилин. Такі процедури рекомендують тим, у кого проблемна або чутлива шкіра. У разі якщо масло призначене для комплексного використання, то в сумішах з іншими маслами його вміст не повинен перевищувати 20 %. Олія звіробою додають в магазинну косметику, а також маски власного виробництва. Так як засіб володіє привабливими властивостями до сонячних променів, то людям з менш чутливою шкірою можна додавати в крем для засмаги. З концентрату звіробою створюють рецепти зміцнювальних масок для волосся. Ось один з них: змішати масло зародків пшениці і звіробою по 5 мл і додати 1 краплю ефірного концентрату розмарину. Маску нанести на волосся і одягнути шапочку. Після закінчення 30 хвилин суміш змити шампунем. Можна отримати звіробійне масло і в домашніх умовах. Але тут важливий правильний підхід. Слід не тільки дізнатися, як його приготувати, але і вивчити властивості базового масла, на якому буде настоюватися трава звіробою.
    Олія звіробою: властивості і застосування

    Як приготувати масло своїми руками

    При можливості зібрати траву звіробою в підходящих місцях, можна виготовити масло в домашніх умовах. Сировина для його отримання використовують у сирому, замороженому і сухому вигляді.
  • Щоб приготувати концентрований масло потрібно дрібно порізати квіти рослини і утрамбувати їх у банку.
  • Залити вміст нерафінованою соняшниковою олією і знову ущільнити, щоб вийшли бульбашки.
  • Банку накрити і поставити на 2 тижні на сонці. Коли настоянка буде готова, квіти слід віджати, а масло процідити.
  • Для зовнішнього застосування концентрат розводять у співвідношенні 1:2 з маслом на якому він наполягав.
  • Щоб можна було використовувати звіробійне масло всередину, його потрібно розбавити 1:10.
  • Властивості і застосування олії звіробою давно відомі в народній медицині. Засіб використовують для лікування гастриту та панкреатиту, так як воно відмінно знімає спазми. Масло загоює виразки на слизовій оболонці шлунка.
    Олія звіробою: властивості і застосування

    Деякі поради і застереження

    Масло домашнього приготування швидко псується, тому його потрібно зберігати в темному склі і прохолодному місці. Важливо пам'ятати, що неправильне застосування засобу загрожує серйозними наслідками. Концентрат звіробою може викликати сильні опіки. Для того щоб виключити індивідуальну непереносимість, потрібно пробувати наносити олія в малих дозах. Не рекомендується застосовувати масло дітям.
    Олія звіробою: властивості і застосування

    Відгуки

    В основному засіб використовується для зовнішнього застосування. Відгуки про олії звіробою свідчать про те, що після його використання, шкіра на обличчі стає пружною і отримує гарне зволоження. Застосовують масло для масажу. Було помічено, що значно зменшується апельсинова кірка, шкіра стає гладкою. Масло покращує ріст волосся, усуває лупу. Є випадки, коли засіб викликало почервоніння, а деяким не подобається, що масло довго вбирається.

    Висновок

    У правильному використанні обговорюваного ліки, кожен може відкрити для себе ефективне регенеруючу засіб. Слід врахувати різнобічні характеристики рослини, з якого отримано масло звіробою. Властивості лікарської трави давно відомі, і в народі вона застосовувалася для лікування 99 хвороб. А для представниць прекрасної статі концентрат послужить прекрасним косметичним засобом.
    785