» » Ефірна олія полину: властивості та застосування

Ефірна олія полину: властивості та застосування

Ефірна олія полину не рекомендується використовувати в звичних методи ароматерапії, оскільки масляниста рідина токсична і вимагає обережності у застосуванні. При цьому масло відрізняється широким переліком корисних властивостей, включаючи вплив на психоемоційний стан людини. В домашніх умовах в косметичних і лікувальних цілях застосовують тільки масло полину лимонної, що володіє високими дратівливими властивостями і меншою токсичністю.

Рослинна сировина

Властивості і застосування олії полину визначає конкретний вид рослини. Найчастіше можна знайти в аптечних мережах ефір з полину звичайного — це багаторічна гілляста рослина з яскраво-зеленими листками і дрібними квітками, у висоту досягає півтора метрів. Ефірна олія полину гіркого отримують з рослини з білястими стеблами і світлими зелено-сріблястими листям. Самим м'яким і безпечним вважається масло полину лимонної. Це низький напівчагарник (до 80 см) з волотисті суцвіттями, всі частини якого виділяють солодкий фруктовий аромат.


Ефірна олія полину: властивості та застосування

Регіони виробництва

Полин вирощують в промислових масштабах в усіх регіонах. Виняток становить тільки лимонна полин, площа поширення якої донедавна була дуже обмеженою. Гірку і звичайну полин вирощують в Росії, Південній Європі, Північній Америці (США). Якістю відрізняються китайські, марокканські, угорські, німецькі, японські, індійські олії. Лимонна полин вирощується в Туркменії, Республіці Молдова та Росії.

Маркування та різновиди

Найбільшу цінність мають, завдяки своїм властивостям, ефірні олії полину лимонної (балханской), гіркого і звичайної з маркуванням Artemisia balchanorum, Artemisia absinthium і Artemisia vulgaris відповідно. Іноді балханскую полин (це інша офіційна назва лимонної) виробники замінюють бахызской, але це не повний аналог, тому що походить вона на лимонну тільки ароматом. Для ароматерапії використовують в основному тільки лимонну полин, але фармацевтичні компанії шляхом додаткового очищення позбавляють інші ефіри від токсичних речовин, що робить продукцію доступною до використання. Застосування олії полину гіркого в домашніх умовах припустимо, але діяти обережно, тому що невідомо, як метод очищення може позначитися на якості готового продукту.


Неякісна продукція

Хімічних аналогів олії полину практично немає у продажу, тому що недоцільно підробляти і без того токсичну маслянисту рідину. Деякі випадки розповсюдження фальсифікованої продукції зазвичай пов'язані з недоліком сировини (використання у виробництві небажаних частин рослин, неэкологичный район вирощування, збір в неправильні терміни) або зміною технології виробництва. Обережність треба проявляти і при покупці очищених ефірів. Перед застосуванням ефірної олії полину потрібно обов'язково вивчити всю інформацію на етикетці, що стосується способу очищення, і переконатися, що виробник не приховує важливих характеристик продукту. Крім того, слід додатково вивчити рекомендації щодо використання методів і дозуванні. Краще купувати ефірні масла (в тому числі і масло полину) у перевірених виробників і надійних розповсюджувачів.
Ефірна олія полину: властивості та застосування

Метод отримання олії

Всі масла отримують з надземних частин рослини. Вкрай небажано використання пагонів: ефір отримують тільки з листя і квіток. Що стосується лимонної полину, може використовуватися рослинна сировина, зібрана в період цвітіння. Вихід олії невеликий, особливо якщо сировина було зібрано в невідповідні терміни (максимальний показник — 02 % від маси рослини). Для отримання ефіру з звичайної, гіркого і лимонної полину використовують метод дистиляції пором. Віджим, екстракція розчинниками та інші методи у виробництві масла цієї рослини неприпустимі. Лимонна полин у продажу може бути представлена не тільки ефіром, але й абсолютом або конкретом, які в обов'язковому порядку вимагають попереднього розведення. Масло сверхтоксично, що пояснюється високим вмістом токсичного туйона. В олії полину гіркого може міститися до 70 % цієї речовини, а в складі лимонної домінує цитраль (до 45 %). Найбільш токсичними вважаються ефіри марокканського або індійського виробництва, які потрібно застосовувати з обережністю (навіть у складі ароматичних сумішей).

Масло в домашніх умовах

Як зробити олія полину в домашніх умовах? Для приготування лікарської сировини необхідно зібрати листя і суцвіття рослини в період цвітіння. Лікарськими властивостями володіють насіння, які заготовлені в кінці літа - початку осені. Сировину потрібно дрібно порізати і скласти в скляну банку, залити будь-яким маслом рослинного походження (краще використовувати оливкову), щільно закупорити і кілька разів струснути. Настоюватися олія має не менше двох тижнів у прохолодному і темному місці. Після темно-зелену рідину потрібно процідити. Зберігати в холодильнику.
Ефірна олія полину: властивості та застосування
Інший спосіб приготування: подрібнити в кавомолці насіння повними і залити столову ложку сировини на 100 мл оливкової масла. Склад прибрати в темне місце на тиждень, періодично збовтувати. Перед застосуванням процідити. А ось старовинний спосіб виготовлення олії полину: 40 г верхівок полину і 100 мл кукурудзяної або оливкової олії змішати, поставити на водяну баню і дочекатися закипання. Прогрівати на повільному вогні 30 хвилин, а після охолодити і зберігати в темному і прохолодному місці.

Зовнішні характеристики

Олія полину звичайного, придбане в аптеці, має бути прозорим і безбарвним, допускається легкий жовтуватий відтінок. Інші види практично нічим не відрізняються, тільки у лимонної світло-жовтий колір може бути більш виражений, допускається і блідий забарвлення. Всі масляні рідини дуже легкі і текучі. Масло, приготоване в домашніх умовах, зазвичай насичений темно-зелений відтінок з жовтуватим відливом. Такий продукт потрібно використовувати з особливою обережністю, тому що токсична рослина. Очищаються тільки масла, що виготовляються фармацевтичними компаніями в промислових масштабах. Вдома таку процедуру повторити нереально.

Особливості аромату

Інтенсивний аромат полину найбільш повно виражений в олії полину гіркого. Сильний, насичений, з впізнаваною гіркою основою і приємними, тонкими відтінками, він може як зачаровувати, так і викликати стійке неприйняття, тому важливо перевірити продукт на комфорт аромату. Звичайна полин зберігає всі свої характеристики, але запах набагато спокійніше і тонше. Спочатку уловлюються камфарные і кедрові нотки, потім вони змінюються дуже стійкою основою сухої трави. Лимонна полин зовсім не нагадує лікарські трави: льодяникові нотки вдало маскують лимонно-трав'янисту основу. Тони солодкі, фруктові, характерний аромат рослини практично не розпізнається.

Поєднання з іншими маслами

При застосуванні олії полину в поєднанні з іншими ароматами слід пам'ятати, що це яскравий домінант, який може перебити навіть інтенсивні аромати. Звичайну полин краще доповнити маслами пачулі, кедра, сосни, дубового моху, розмарину, шавлії або лаванди. Гірку після очищення використовують з ефірами гіацинта, жасмину, лаванди, дубового моху і неролі. Найкращими доповненнями для полину лимонної стануть аромат неролі, лаванди, жасмину.
Ефірна олія полину: властивості та застосування

Психоемоційний вплив

Властивості олії полину проявляються в сильному впливі на психоемоційну сферу. Тому застосовувати ефір потрібно з обережністю та у мінімальних дозуваннях, тому що він може викликати втрату концентрації і навіть порушення свідомості. Аромат полину раніше вважався магічним, відганяє напасті. Цей сильний запах створює враження надійності і безпеки, але седативно-гнітючий ефект оманливий і може викликати зворотну реакцію. Запах олії полину — один з найкращих для роздумів, занурення в себе, створення ілюзії комфорту й відчуженості від світу, хороший для боротьби з негативними емоціями і стресом. Напевно, цим і пояснюється популярність даного продукту. Які ще є сфери його застосування?
Властивості ефірної олії полину добре відомі жінкам. За їх словами, ефір допомагає зняти ПМС і неврологічні симптоми гормональних розладів, дарує впевненість у собі та власній привабливості, спокій. Жінки особливо відзначають заспокійливий ефект продукту. А ось полин лимонна має зовсім іншими властивостями. Цей аромат підвищує працездатність і дозволяє підвищити активність, усуває втому і зменшує негативний вплив стресових факторів.

Цілющі властивості

Полин є спазмолітичну, загоюючою, стимулюючим і потогінним засобом, може регулювати менструальний цикл, виявляє протимікробну та протигрибкову дію. В домашніх умовах використовувати ефір в терапевтичних цілях неможливо, тому що ні всередину, ні зовнішньо застосовувати масло полину звичайного не можна. Корисні властивості частково проявляють себе при вдиханні, але зазвичай мова йде тільки про зняття спазмів і підвищенні концентрації.
Ефірна олія полину: властивості та застосування
Гіркий полин стимулює менструацію, може знижувати температуру і сприяє комплексному лікування функціональних порушень роботи жовчного міхура і печінки. Використовується при захворюваннях ШКТ як загоювального, тонізує і пом'якшує компонента, але не може застосовуватися в домашніх умовах. Лимонна полин відрізняється імуномодулюючі, спазмолітичні, общетонизирующими, дезодорують, відхаркувальні і протизапальні властивості. Ефірне масло покращує характеристики повітря, позитивним чином позначається на роботі серця і судин, знижує артеріальний тиск і прискорює відновний процес при різних серйозних захворюваннях, знезаражує. Обумовлюють ці властивості і застосування олії полину для боротьби з хворобами дихальної системи, у тому числі бронхіт, туберкульоз та астмою. Крім того, це хороший засіб профілактики в сезон вірусних та простудних захворювань. Олія полину від папиломо-вірусної інфекції може використовуватися тільки після консультації лікаря, тому що це дуже агресивне засіб. Лікування вірусу папіломи дозволяє запобігти подальше поширення вірусу і усунути нарости на тілі, але застосовується не аптечний продукт, а настоянки власного приготування або комплексні сполуки. Аптечне масло рекомендується змішати з мигдальним і оливковою, а якщо бородавки локалізуються на геніталіях або в пахвах — з маслом чайного дерева. Засіб ватною паличкою наноситься на бородавку три рази в день. В процесі лікування папілома починає висихати і відпадає. Тривалість лікування залежить від розміру наросту.
Ефірна олія полину: властивості та застосування

Косметологічні властивості

Властивості ефірної олії полину звичайного знайшли застосування в косметології і дерматології. Ефір має здатність усувати бородавки, тонізувати і омолоджувати шкіру, загоювати рани, регулює жирність шкіри, допомагає боротися з лупою. В домашніх умовах використовувати масло не рекомендується, якщо тільки мова не йде про очищеному. Незважаючи на перераховані вище корисні властивості, ефір в косметології зазвичай не застосовують. Зате властивості рослини проявляються при використанні продукту для поліпшення характеристик косметичних засобів (екстракт додають в шампуні, маски, тоніки, засоби для вмивання і так далі).

Використання в побуті

Застосування олії полину в побутових цілях є досить поширеною практикою. Це сильний інсектицид, який використовується для боротьби з комахами, знезараження та стерилізації поверхонь. З полином складають ароматизатори, персональні аромати і запахи, які не наносяться безпосередньо на шкіру. Аромат доминантен, так що пригнічує навіть стійкі масла, тому в композиціях використовується в мінімальних кількостях. Полин підходить для чоловічих композицій. Гіркий полин у харчовій промисловості застосовують для ароматизації безалкогольних та алкогольних напоїв. Лимонна застосовується при виробництві парфумів, а також у харчовій промисловості. Це теж ефективний побутової інсектицид.

Особливості застосування

Олія полину вимагає особливої обережності у застосуванні. Оскільки ефіри токсичні, їх не можна наносити безпосередньо на шкіру і використовувати для прийому всередину. Єдиний можливий спосіб застосування передбачає вдихання аромату, а для полину гіркого обмежено і такі використання. Аромат рослини може викликати нудоту, неконтрольовані страхи і тривожність, занепокоєння, серйозні порушення сну, так що повинен застосовуватися з обережністю. Ефір полину лимонної може викликати роздратування на шкірі. Не можна використовувати масла більше двох тижнів без перерви, категорично протипоказано застосування в період вагітності (навіть в ароматичних композиціях), тому що полин, володіючи ембріотоксичною дією, може спровокувати мимовільний аборт.
Ефірна олія полину: властивості та застосування

Методи застосування

Конкретні методи застосування олії полину відрізняються для різних видів продукту, але всі дозування повинні бути мінімальними. Гіркий полин використовується тільки для короткочасних сеансів психотерапії. Допустимі холодні інгаляції тривалістю не більше п'яти хвилин при стартових двох-трьох хвилинах. Олія полину звичайної використовують для ароматизації води при дезинфицировании (це ефективний спосіб позбутися від клопів, бліх та інших комах, але вимагає обережності, якщо в будинку є маленькі діти і домашні тварини) в кількості від однієї до трьох крапель. Для ароматичної лампи достатньо однієї-двох крапель, парфумерні суміші, що не передбачають безпосереднього контакту з шкірою, ефір потрібно додавати по одній краплі до досягнення бажаного результату. Олія полину лимонної можна застосовувати для ароматизації приміщень з використанням ароматичних ламп, масажних сумішах, аромаваннах, компресії та аплікаціях, для збагачення косметичних засобів, зволожувачів повітря, дезінфекції підлоги і поверхонь, в ароматичних сумішах. У масажні суміші досить додати дві - п'ять крапель ефіру полину на 30 мл базового масла, аромаваннах — одну-дві краплі на процедуру, в аплікаціях і компресії — не більше шести крапель на одну пов'язку, для збагачення косметичних засобів — не більше двох крапель на 10 мл основи для зволожувачів повітря і дезінфекції підлоги — не більше чотирьох крапель на приміщення. Очищені масла можна застосовувати в тих же дозах, що ефір лимонної полину.
37