» » Олія насіння чорного кмину: опис, властивості, користь і шкоду, особливості прийому

Олія насіння чорного кмину: опис, властивості, користь і шкоду, особливості прийому

Завдяки своїм корисним властивостям, олія насіння чорного кмину надзвичайно популярно. Воно використовується в кулінарії, в щоденному догляді за шкірою і волоссям, а також в лікувальних цілях. Протягом багатьох сторіч застосовувалося як ефективний засіб від виразок. При додаванні до страв наділяє їх пряним присмаком. Це унікальне джерело вітамінів і мінералів, які необхідні для тіла, шкіри і волосся. Розглянемо більш докладно корисні властивості, області застосування і відгуки про олії з насіння чорного кмину.

Опис та види

Олія насіння чорного кмину: опис, властивості, користь і шкоду, особливості прийому
Чорнушка, чорний кмин (Nigella sativa) давно використовується як ефективні ліки проти багатьох захворювань майже у всіх народів, починаючи китайським травничеством і закінчуючи давньоєгипетської і грецької медициною.


Перші письмові посилання на чорний кмин можна знайти в Старому Завіті пророка Ісаї. А святий пророк Мухаммад називав чорний кмин «ліками від усіх хвороб, крім смерті». Масло виробляється з крихітних чорних насіння рослини, вирощеного на півдні Європи. Чорний кмин був відомий в давнину, його любили єгипетські фараони. «Золото фараонів» було знайдено навіть у могилі Тутанхамона. У ті дні чорні насіння цінувалися насамперед за їх цілющі властивості. В даний час олію використовують не тільки з-за позитивного впливу на здоров'я і стан тіла, але і з-за його поживних властивостей і смаку. Завдяки цим якостям кмин є унікальною і дуже популярної спецією. Наука також підтверджує, що чорнушка – одне з найсильніших лікарських рослин, що відомо людині. Що що ж вона собою являє? Це дворічна рослина, що належить до сімейства зонтичних. Росте на луках і узбіччях доріг, у лісах і на узліссях. Чорнушка росте в Середній Азії і практично по всій території Росії. Вона має дуже потужний корінь – до 1 м У висоту виростає до 35 див.


Виробляє білі або блакитні квіти. В саду його можна посадити в якості декоративного рослини і використовувати потім у кулінарних та медичних цілях. Рослина вирощується з насіння. Їх сіють у квітні прямо в землю. Віддає перевагу сонячним позиції з добре дренованим грунтом. Володіє високою толерантністю до посухи. У середині серпня перші насіння чорного кмину починають дозрівати. Знак того, що настав час збору врожаю – це пожовтіння стебел. Потім рослини повинні бути вирвані, зв'язані в пучки і підвішені в сухому, провітрюваному приміщенні. Після висихання можна збирати насіння. Головки обрізають, викладають на паперовий рушник і залишають до висихання. Олія з насіння чорного кмину давно використовується в кулінарії і в медичних цілях. Цей продукт в рідкій формі має зеленувато-коричневий колір, пряний аромат і терпкий смак.
Олія насіння чорного кмину: опис, властивості, користь і шкоду, особливості прийому
Смак масла залежить від його виду і країни-виробника. Існують наступні різновиди:
  • Ефіопське олія з насіння чорного кмину. Жаркий клімат країни ідеально підходить для вирощування чорнушки. Цей вид масла має більш високу концентрацію поживних речовин, темний колір і гіркий, терпкий смак. Воно застосовується в основному в лікувальних цілях.
  • Сирійське. Продукт, одержуваний з місцевих рослин, має більш делікатний, ненав'язливий смак, пряний аромат і світлий відтінок.
  • Королівське олія з насіння чорного кмину. Його отримують при змішуванні масла з Сирії та Ефіопії в певних пропорціях. Має приємний м'який смак і високу ефективність у лікуванні хвороб і зміцнення здоров'я.
  • Турецьке олія з насіння чорного кмину. Як і сирійська різновид, характеризується більш ніжним і легким смаком, світлим відтінком. Підходить для вживання всередину і застосування в косметичних цілях.
  • Технологія виробництва

    Купуючи олію з насіння чорного кмину, слід знайти на упаковці інформацію про те, за якою технологією воно зроблено. Продукт отримують двома способами:
  • Гарячий віджим – перед тим як пресувати насіння, їх піддають сильного нагріву, тим самим збільшуючи продуктивність використовуваного сировини і прискорюючи процес виробництва.
  • Холодний віджим – насіння піддаються пресуванню без їх нагрівання. Цей метод дозволяє отримати набагато менше готового продукту (від 27 % кількості, яка міститься в насінні). Такий продукт є більш поживним і містить високу дозу активних речовин.
  • Склад

    Користь олії з насіння чорного кмину пояснюється його багатим складом. У багатьох дослідженнях з використанням цього продукту було виділено і знайдено велику кількість активних сполук, включаючи білок з хорошим амінокислотним профілем (8 з 9 необхідних амінокислот), алкалоїди, сапоніни, флавоноїди, ефірну олію.
    Цінним інгредієнтом чорних насіння є тімохінон – компонент з дуже сильним антиоксидантною та протизапальною дією. Саме з ним пов'язаний позитивний протираковий та антигістамінний ефект. Крім того, він захищає печінку. Друга важлива речовина – нігеллон, який має виражену протизапальну та антигістамінну дію. Іншим речовиною, характерним для чорного кмину, є, наприклад, алкалоїдний нигеллин. У ньому присутні ненасичені жирні кислоти, головним чином лінолева (50-60%) і олеїнова (20%), а також насичені – пальмітинова і стеаринова (близько 30%). Олія чорнушки містить більше 100 біологічно активних сполук, вітаміни A, B1 B3 B6 E, F, біотин і такі мінеральні сполуки, як цинк, селен, магній, кальцій, залізо, натрій і калій.

    Застосування олії з насіння чорного кмину в медицині

    Олія насіння чорного кмину: опис, властивості, користь і шкоду, особливості прийому
    У всьому світі сполуки природного походження широко досліджуються в медицині. Чорний кмин також вивчався незалежними групами спеціалістів у зв'язку з його широким дією на організм людини. Під час випробувань було відзначено вплив на різні типи захворювань і запальних процесів.
  • Рак
  • Під час дослідження вчені з Хорватії виявили високу протиракову активність інгредієнтів, що містяться в чорному кмин. Фітохімічні сполуки, виявлені в нитролах, викликали зниження рівня пухлинних клітин на 52 %. Чорнушка також є хорошим допоміжним засобом у боротьбі з раком, так як сприяє припиненню клітинного циклу, розвитку метастазів і підвищення терапевтичного ефекту від ліків, одночасно знижуючи їх токсичність. Тімохінон (один з фитохимикатов) широко описаний у Національній медичній бібліотеці США як ефективний засіб проти раку крові, легенів, нирок, печінки, передміхурової залози, шийки матки, товстої кишки і шкіри.

  • Алергія та астма
  • Багато досліджень показали, що чорний кмин має антиастматическим дією. Залежно від причини астми, може виявитися більш ефективним, ніж деякі фармацевтичні препарати. Ті ж властивості допомагають полегшити симптоми алергії. У 2012 році були проведені дослідження з метою перевірки терапевтичної ефективності насіння чорнушки в лікуванні алергічного риніту. Після 6 тижнів використання кошти з маслом кмину (три рази в день по одній краплі в ніздрю) всі пацієнти з симптомами м'якою алергії повністю одужали, 687 % людей, симптоми яких були описані на помірному рівні, також позбулися ознак алергії. Навіть у людей з важкою алергією спостерігалося поліпшення в 583 % випадків. Ці переваги, швидше за все, є результатом поліпшення роботи імунної системи.
  • Біль у горлі
  • Насіння чорнушки сприяють зменшення гострих болів, викликаних тонзилітом, при використанні у вигляді капсул у поєднанні з Phylanthus niruri.
  • Печінка
  • Лікарські засоби, отримані з рослини, підтримують один з найважливіших органів нашого організму – печінка. Майже кожен токсин, що потрапляє в організм, обробляється органом. Це відповідальна роль, тому ви повинні стежити за печінкою. Препарати з маслом чорнушки відновлюють печінку завдяки своїм антибактеріальним і очищаючим властивостям.
  • Діабет
  • Застосування олії з насіння чорного кмину прискорює регенерацію клітин підшлункової залози. Засіб поліпшує толерантність до глюкози з аналогічною ефективністю, як метформін (один з найбільш часто призначуваних препаратів при діабеті другого типу). Масло не викликає побічних реакцій, які виникають при застосуванні метформіну (здуття живота, запор, болі в животі, м'язах, металевий присмак у роті, проблеми з нігтями, печія, головний біль). Крім того, як показали багато досліджень, окислювальний стрес може знизити ефективність клітин підшлункової залози, відповідальних за виробництво і вивільнення інсуліну, що призводить до розвитку діабету. Чорний кмин сприяє зменшенню окисного стресу і є хорошою додатковою терапією для діабету другого типу. Проведене дослідження показало, що люди, які страждають даним різновидом захворювання, при прийомі протягом трьох місяців двох грамів чорного кмину в день домагалися зниження рівня цукру в крові натще і рівнів HbA1c, що збільшувало функціональність ?-клітин підшлункової залози.
    Олія насіння чорного кмину: опис, властивості, користь і шкоду, особливості прийому
  • Зниження ваги
  • Мова йде не тільки про підтримку, пов'язаної з втратою вже накопиченого жиру, а про боротьбу з причинами надмірної ваги. Чорний кмин знижує апетит, сприяє засвоєнню глюкози в кишечнику, гликогенезу печінки, допомагає підтримувати нормальний рівень холестерину і тригліцеридів в організмі.
  • Поліпшення травлення
  • Гіппократ використовував олію чорного кмину для поліпшення травлення і зменшення здуття живота і газів. З-за антиспазматических властивостей на гладкі м'язи кишечнику, це засіб допоможе, якщо ви страждаєте від проблем з ШКТ.
  • Епілепсія
  • Чорний кмин – натуральний засіб від судом. У 2007 році дослідження проводилися у дітей з епілепсією, у яких була виявлена резистентність до традиційного фармакологічного лікування. Було доведено, що водний екстракт насіння рослини значно зменшує частоту епілептичних нападів.
  • Інфекції
  • Staphylococcus aureus є однією з найбільш поширених інфекцій, які присутні в лікарнях, будинках престарілих та інших лікувальних установах. Однією з його найгірших сторін є часта стійкість до антибіотиків. Ослаблений імунітет і літній вік підвищують сприйнятливість до інфекції. Вчені з Пакистану провели дослідження з кількома штамами MRSA і виявили, що кожен з них чутливий до екстракту чорного кмину. Це демонструє його сильну антибактеріальну дію.
  • Серце
  • Чорний кмин також впливає на зниження серцевого ритму та артеріального тиску. Тимін, що міститься в ньому, дозволяє відновити правильний ритм, інгібуючи окислювальний стрес і регулюючи систему, бере участь у контролі артеріального тиску.
  • Кістки
  • Властивості чорних насіння дозволяють поліпшити стан кісток завдяки ефективним протизапальним і антиоксидантним властивостям, а також великій кількості жирних кислот, що сприяє збільшенню мінеральної щільності кісткової тканини.
  • Підтримка імунної системи
  • Як потужний антиоксидант, джерело вітамінів і жирних кислот, чорнушка стимулює роботу імунної системи, при цьому не викликаючи імунну відповідь на здорові тканини в організмі. Популярний портал NaturalNews називає масло кмину «найважливішим маслом, яке ви можете включити в свій раціон». У своїх публікаціях описують дослідження в IIMER, яке показало, що прийом цього масла поліпшує роботу імунної системи на 72 % всього за чотири тижні.

    Користь для волосся

    Олія насіння чорного кмину: опис, властивості, користь і шкоду, особливості прийому
    Олія з насіння чорного кмину для волосся корисно тим, що сприяє їх регенерації при пошкодженні і зупиняє випадання. Це пов'язано з сильними антиоксидантними і антибактеріальними властивостями. Регулярне використання засобу допоможе повернути здоровий зовнішній вигляд і силу. Ви досягнете кращих результатів, якщо зробите масаж голови з застосуванням королівського олії з насіння чорного кмину. Однак для початку вам потрібно підготувати волосся. Процедура виглядає наступним чином:
  • почати масаж голови з використанням лимонного соку;
  • залишити його на волосся на 15-20 хвилин;
  • змити сік з використанням шампуню (рекомендується трав'яний);
  • висушити волосся і нанести лікувальне масло на шкіру голови;
  • повторювати процедуру кожен день протягом п'яти тижнів.
  • Такий масаж голови стимулює цибулини, активізуючи ріст волосся і запобігає їх випадання. Але є ще один варіант, в якому використовується суміш кминного та оливкової олії у співвідношенні 1:1. Такий засіб також допоможе в боротьбі з більш серйозними проблемами, як алопеція. Якщо ви помітите, що втрачаєте більше волосся, ніж зазвичай, скористайтеся цим способом. Спочатку потрібно підготувати суміш:
  • 20 г масла чорного кмину;
  • 20 г порошку хни;
  • 60 г винного оцту.
  • Засіб необхідно втерти в шкіру голови, залишити на годину, а потім змити її водою. Повторюйте процедуру раз на тиждень протягом місяця. Кількість випадаючих волосся значно зменшиться, вони почнуть рости швидше, стануть більш стійкими до негативних зовнішніх чинників, м'яким і блискучим. Засіб допомагає зняти запалення на шкірі і усунути лупа. Воно регулює рівень сальних залоз і заспокоює роздратування.

    Користь для шкіри

    Олія насіння чорного кмину: опис, властивості, користь і шкоду, особливості прийому
    Зовнішнє застосування королівського олії з насіння чорного кмину сприяє поліпшенню зовнішнього вигляду і здоров'я шкіри. Воно володіє зволожуючим, захисним, заспокійливу, протизапальну і протиалергічну властивостями. Особливо корисно воно буде для людей, чия шкіра чутлива, схильна до запалення і подразнення. Воно також ідеально підходить для догляду за сухим типом та при наявності на шкірі вугрової висипки. Переваги зовнішнього використання кминної олії для шкіри:
  • зволоження;
  • пом'якшення;
  • усунення симптомів запалення, роздратування і акне;
  • усунення свербежу, печіння і симптомів алергічних реакцій;
  • зменшення кількості вугрів;
  • поліпшення тону шкіри;
  • регулювання роботи сальних залоз;
  • очищення шкіри від токсинів;
  • антибактеріальну дію;
  • нейтралізація вільних радикалів;
  • прискорення загоєння шкіри;
  • уповільнення процесу старіння;
  • підвищення тонусу шкіри, пружності та еластичності;
  • захист від несприятливого впливу зовнішніх факторів.
  • Ефективність від застосування можна спостерігати приблизно через місяць з моменту початку використання. Як правильно використовувати масло для шкіри?
  • Нанесіть невелику кількість масла (буквально 3-4 краплі) на злегка зволожену шкіру. Для цього ви можете використовувати гідролізат або м'який рослинний тонік. Завдяки цьому засіб буде краще розподілятися на шкірі.
  • Хороший варіант – це комбінування олії з гелем алое або гіалуронової кислотою.
  • Щоб зняти подразнення шкіри, алергічні реакції, висипання на шкірі, свербіж та інші неприємні явища, ви можете додати масло у ванну, використовувати його для масажу або точково нанести на пошкоджені ділянки.
  • Застосування та дозування

    Розглянемо, як приймати масло з насіння чорного кмину, щоб уникнути передозування. Для лікування захворювань продукт слід вживати всередину в кількості 2-3 чайних ложок в день. Якщо ви хочете його використовувати в профілактичних цілях, цілком достатньо 1 ч. л. на добу. Можна додавати масло в натуральні соки з овочів і фруктів, домашній хліб, м'ясо та інші страви. Варто пам'ятати, що продукт підходить в якості добавки не до всіх страв. Наприклад, за смаком він не буде поєднуватися з кашами. Насіння можна додавати в піцу, салати, випічку, а також кава або чай.

    Користь для чоловіків

    Розглянемо, для чого застосовують масло з насіння чорного кмину чоловіки. Засіб допомагає при таких недугах, як безпліддя і простатит. Воно підвищує активність сперматозоїдів, покращує процес сперматогенезу. Завдяки цьому збільшується кількість насінної рідини, поліпшується кровопостачання статевої системи. Рецепти для чоловічого здоров'я:
  • Змішати в рівних пропорціях олія кмину з медом (приблизно по 1 столовій ложці).
  • У суміш додати сухі квітки ромашки залити 05 л окропу.
  • Настій остудити і процідити.
  • Рекомендується приймати по 2-3 чайні ложки в день.
  • Також для чоловічого здоров'я буде корисний масаж спини і статевих органів з цим маслом.

    Користь для жінок

    Олія насіння чорного кмину: опис, властивості, користь і шкоду, особливості прийому
    Жіноча стать також активно використовує даний продукт. Для чого застосовують масло з насіння чорного кмину жінки?
  • Позбавлення від зайвої ваги.
  • Для краси, поліпшення зовнішнього вигляду шкіри і волосся, збереження молодості.
  • Нормалізація балансу гормонів, що сприяє нормалізації менструального циклу.
  • Засіб допомагає при подразненні і запаленні зовнішніх статевих органів. Місця ураження слід регулярно протирати маслом протягом 3-4 днів. Корисний в цьому випадку і прийом продукту внутрішньо по 1/2 чайної ложці протягом 10 днів. Судячи з відгуків, застосування олії з насіння чорного кмину допомагає при ерозії шийки матки. Для цього його змішують в рівних пропорціях з оливковою. У цій суміші змочують тампони і ставлять їх на ніч. Курс лікування становить 10 днів.

    Користь для дітей

    Дітям олія з насіння чорного кмину слід давати передусім тому, що воно володіє хорошим імуномодулюючою дією. Однак воно не рекомендується дітям віком до одного року. Допускається прийом у дітей старшого віку, але з великою обережністю, спостерігаючи за реакцією організму, так як може виникнути алергія. При розвитку бронхіту, появу кашлю та симптомів астми, дитині до 3 років давати по 1/2 ч. л. олії, а дітям старшого віку – по 1 ложечці в день. При діареї допоможе 1 ст. л. кошти, змішана з йогуртом або кефіром, щоб малюк зміг його випити.

    Побічні ефекти

    З відгуків про олії з насіння чорного кмину можна зрозуміти, що воно не становить загрози для здоров'я людини. Але при надмірному застосуванні, як і будь-який інший засіб або продукт, що може нашкодити. При передозуванні виникає гіпотонія, що, в свою чергу, призводить до головних болів, запаморочення і непритомності. Інші неприємні явища, як біль у животі, свербіж і проблеми з сечовипусканням, є наслідком порушення функції нирок і печінки. Рекомендується суворо дотримуватися рекомендацій по дозуванню олії. Ця інформація вказана на упаковці. Масло також не рекомендується вагітним і жінкам в період лактації. Зовнішнє використання продукту може призвести до алергічної реакції (свербіж, сухість, почервоніння). Обов'язково перед застосуванням масла слід провести тест на чутливість, завдавши його на невелику ділянку шкіри.

    Як правильно вибрати?

    Олія насіння чорного кмину: опис, властивості, користь і шкоду, особливості прийому
    Перш ніж ви зберетеся купити масло чорного кмину в аптеці або спеціальному магазині, важливо переконатися, що воно виготовлене з високоякісних насіння, які не піддавалися будь-якої хімічної обробки. Кінцевий продукт не повинен розбавлятися. Його потрібно зберігати в упаковці, яка не пропускає сонячного світла. Зазвичай це темні скляні бульбашки. Необхідно вибирати олія холодного віджиму. Термін придатності продукту високої якості не може бути великим. Зазвичай він становить 3-6 місяців з дати виробництва. Важливо враховувати ці відомості, особливо при покупці великої кількості олії. Якщо термін придатності більше зазначеного періоду, велика ймовірність вмісту в складі великої кількості хімії. У нижній частині пляшки після розтину ви побачите білий осад. Це означає, що продукт є натуральним і не містить ніяких добавок. Протягом п'яти років користується попитом споживачів олія з насіння чорного кмину "Королівське" і "Мова Посланців" єгипетського заводу "Аль-Хаваджи". Менш популярними, але такими ж ефективними є олії єгипетських заводів "Амана", "Ругуж", "Ісар-Ко", "Аль-Карнак". Заслуговують уваги продукти з назвами "Хемани" (Пакистан), "Золотий верблюд" (Саудівська Аравія), "Барака" (Шрі-ланка). Тим, хто не може пити олію, пропонується більш зручний варіант для перорального прийому - турецьке олія з насіння чорного кмину в халяль капсулах (Al Barakah від турецького концерну Shiffa Home). Вони виготовлені з добірних насіння методом холодного пресування. Розливаються в желатинові капсули халяль по 500 мг.

    Насіння чорнушки

    Олія насіння чорного кмину: опис, властивості, користь і шкоду, особливості прийому
    Наступна популярна форма випуску – насіння. Що краще: масло або насіння чорного кмину? Масло Nigella sativa є джерелом жиророзчинний групи біологічно активних речовин. Але майже не містить водорозчинні сполуки. А ось у його насінні ви знайдете і перші, і другі активні речовини. Тому слід вживати насіння чорнушки, якщо вам важливо наявність великої кількості амінокислот, фенольних сполук і тимохинона, а також інших водорозчинних сполук. Якщо ваш організм має потребу в отриманні великої кількості жирних кислот, жиророзчинних вітамінів, фосфоліпідів, ефірних масел і інших речовин, більш ефективним буде вживання кминної олії. Насіння розраховані на тривалий прийом. Масло рекомендується вживати, якщо є бажання досягти значних результатів у терапії захворювань. При купівлі насіння, пам'ятайте, що дорожнеча не є запорукою високої якості. Рекомендується перевірити джерело продукту. Також важливо, щоб вони відбувалися з контрольованих культур. На кухні насіння використовуються в якості спеції: додаються в салати, хлібобулочні вироби, овочеві консерви і т. д. Їх можна обсмажити перед використанням.

    Мазь з кминним маслом

    Напевно, немає людини, яка в своєму житті хоч раз не відчував біль і відчуття скутості в м'язах і суглобах. Нервове напруження, тривале перебування в незручній позі, а також заняття спортом, інші фізичні навантаження є причиною виникнення таких недуг. Крім того, вони можуть бути сигналом більш небезпечних і прогресуючих хвороб суглобів, м'язів і нервів. В цьому випадку подолати неприємні явища і надати терапевтичну дію здатний масаж з використанням лікувальної мазі, крему і бальзаму. До таких засобів відноситься мазь з колоквинта з олією насіння чорного кмину. Це натуральне масажне засіб, до складу якого входять чисті екстракти лікарської рослини колоквинта і чорного кмину. Застосовується в лікуванні таких захворювань опорно-рухового апарату, як:
  • артрит;
  • артроз;
  • спондилоартрит;
  • остеохондроз;
  • хвороба Бехтерева;
  • бурсит;
  • запалення сідничного нерва;
  • спазм м'язів;
  • идеомоторные (мимовільні) скорочення м'язів і болю в сухожиллях.
  • Мазь чинить виражений розігріваючий, а також анестезуючий і заспокійливий ефект. При регулярному використанні значно зменшує частоту прояву симптомів патологій опорно-рухового апарату і повністю знімає скутість м'язів. Застосування:
  • Мазь слід наносити масажними рухами на хвору ділянку два рази в день.
  • При ударі або м'язової травми рекомендується використовувати відразу після прийому теплої ванни (це посилить розслаблення м'язів і ефект впливу засобу).
  • Після втирання мазі оброблену частину тіла слід тримати в теплі.
  • Курс лікування складає 2-4 тижнів. Якщо потрібно, курс повторюють через 14 днів.
  • Крім масла чорного кмину і екстракту плода колоквинта, у складі мазі присутні витяжки з фенхелю, м'яти, евкаліпта, гаултерии, евгенолу і лимонен.

    Відгуки про застосування "Королівського" олії з насіння чорного кмину

    Олія насіння чорного кмину: опис, властивості, користь і шкоду, особливості прийому
    Багато людей сьогодні віддають перевагу королівському маслу. Його отримують шляхом віджиму 30 % ефіопських і 70 % сирійських насіння. Це продукт з кращим співвідношенням ефективності і смакових якостей, придатних для прийому всередину і зовнішнього використання. Якщо почитати відгуки про "Королівському" олії з насіння чорного кмину на всіляких торгових майданчиках, то видно, як деякі люди захоплюються тим, що продукт поєднує прийнятну ціну і хорошу якість. Після того як масло буде прийнято пероральним шляхом, виникає легке пощипування і злегка дере в горлі. Під час прийому продукту знижується ризик захворювання на ГРВІ. Воно знімає запальні процеси на шкірі і втому очей при великих навантаженнях.

    Відгуки лікарів

    Цілющі властивості чорнушки підтверджені і відгуками лікарів. Масло чорного кмину ними рекомендується як доповнення до традиційної терапії. Народні методи лікування не визнаються лікарями, однак, завдяки популярності у світі, Nigella sativa заслужила довіру навіть у скептично налаштованих фахівців.
    52